Het weer op Hawaii

Wanneer je op vakantie gaat naar Hawaii wil je natuurlijk het beste weer hebben. Gelukkig is het weer op Hawaii eigenlijk nooit slecht. Uiteraard kan er wel eens wat regen vallen, maar erg lang regent het nooit. De temperatuur verandert vrij weinig gedurende het hele jaar, en dat maakt het voor een aangenaam verblijf.

Goed om te weten is dat Hawaii eigenlijk maar twee seizoenen kent. Zomer, Kau wela in het Hawaiiaans, en Winter, Ho’oilo in het Hawaiiaans. Lente of Herfst ontbreken op de eilanden, hierdoor zijn de andere seizoenen dan ook wat langer.

Zomer op Hawaii

Zomer, ook wel Kau wela, op Hawaii is niet zoals in Nederland of Belgie. De zomer begint in mei, en loopt tot oktober. De gemiddelde dagtemperatuur is dan rond de 29 graden.

Aan het begin van de zomer, april en mei, is het vrij droog. Dit heeft te maken met dat de passaat dan een beetje minder wordt. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de golven die vaak gebruikt worden om te surfen. In zomer zijn de golven dan ook niet echt groot. Het weer is eigenlijk altijd wel goed. De watertemperatuur is dan rond de 21 graden.

Als we richting august of september gaan, dan krijgen we de warmste maanden. De eilanden zien dan wat hogere temperaturen en het kan rond de 32 graden worden met de juiste omstandigheden. De luchtvochtigheid is dan ook erg hoog, en door het uitblijven van de passaat kan het voor sommige mensen soms iets te warm zijn. Regen is dan niet echt te verwachten, maar kan altijd vallen in de gebieden waar de wind tegen de bergen slaat. De watertemperatuur stijgt dan ook, en het kan zeker zo’n 26 graden zijn. Hoewel de zomer dus droog is, kan het wel eens voorkomen dat een storm de eilanden treft.

Winter op Hawaii

Winter, ook wel Ho’olio, op Hawaii begint in November en loopt tot april. De gemiddelde dagtemperatuur is dan rond de 25 graden.

Aan het begin van de winter (november en december) kan er behoorlijk wat regen vallen, dit omdat de passaat dan sterker wordt. Vooral aan de kust waar de wind tegen de bergen (Mauka) aanslaat zal er aanzienlijk wat regen vallen.

November en December zijn ook de maanden dat een Kona storm zich kan ontwikkelen. De naam Kona storm komt van het feit dat vooral de Kona kust op het Big Island door de wind wordt aangedaan.

De hoogste temperatuur in de winter ligt rond de 25 graden, en de watertemperatuur is vaak nog steeds 23 graden. Hoewel het dus een heerlijke temperatuur is om te zwemmen, zal de toename in grote golven wellicht een probleem zijn. Uiteraard is dit wel het moment om te surfen, of om je te vergapen aan de surfers die de Hawaiiaanse eilanden bezoeken om van deze grote golven gebruik te maken. Er vinden ook verschillende grote competities plaats in deze maanden.

In de winter zul je ook vaker regenin de binnenlanden zien, maar nog steeds zal de meeste regen vallen in de gebieden langs de kust waar de wind tegen de bergen slaat.